Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-03-2021 door

Ondergrondse pijpleiding tussen Antwerpen en Duitsland

Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-03-2021 door BIG

Ondergrondse pijpleiding tussen Antwerpen en Duitsland

Er komt een ondergrondse pijpleiding tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied van zo’n 150 km lang om zuurstof en koolstofdioxide te transporteren. Omgeving Vlaanderen heeft drie trac√©s uitgewerkt. Brigitte Borgmans van Omgeving Vlaanderen: “Bij het uitwerken van de pijpleidingtrajecten hebben we zo veel mogelijk rekening gehouden met woningen, maar uiteindelijk gaan er toch tussen de 15 en de 80 huizen moeten verdwijnen door het aanleggen van de nieuwe pijpleiding.”

Pijpleiding verstevigt internationale positie Antwerpse haven  

De haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied zullen binnenkort in verbinding staan door middel van een ondergrondse pijpleiding. Die pijpleiding is belangrijk om de internationale positie van de haven te verstevigen. Brigitte Borgmans van Omgeving Vlaanderen legt¬† in een gesprek met Radio 2 Antwerpen uit wat het project juist inhoudt: “Het gaat om een strook van 45 meter breed en ongeveer 150 kilometer lang waar in de toekomst verschillende pijpleidingen kunnen voorzien worden. We zullen de pijpleiding voornamelijk gebruiken voor het vervoer van zuurstof en koolstofdioxide (CO2). Wat betekent dat er minder via de weg moet getransporteerd worden.”¬†¬†¬†¬†¬†

Tracéstudie voor nieuwe pijpleiding

Omgeving Vlaanderen heeft 3 trac√©s uitgewerkt waar een pijpleiding zou kunnen komen. Ze lopen over tientallen gemeenten in onze provincie. De trac√©s lopen soms dwars door huizen. “We hebben bij het uittekenen van de trac√©s steeds geprobeerd om woningen te vermijden. Helaas is dat niet altijd gelukt. Wij moeten ook rekening houden met hoogspanningslijnen, windmolens, overstromingsgebieden, bosgebieden, en nog veel meer. Uiteindelijk zullen we, afhankelijk van welk trac√© wordt gekozen, tussen de 15 en de 80 woningen treffen.”

Infosessies betrekken burgers bij pijpleidingtraject  

Borgmans zegt dat wanneer een traject een woning treft, Omgeving Vlaanderen de eigenaars daarvan op de hoogte zal brengen. “Het spreekt voor zich dat we die mensen gaan contacteren. Vanaf vandaag kan je reacties met betrekking tot de nieuwe pijpleiding indienen en die gaan wij allemaal bekijken. We gaan ook digitale infosessies organiseren zodat het voor iedereen duidelijk is wat er exact gaat gebeuren.”
 
Het gaat om een zeer groot project en de bedoeling is dat het ook een eenmalig gebeuren is. “Dit project is heel toekomstgericht. We gaan voldoende ruimte voorzien zodat in de toekomst verschillende pijpleidingen naast elkaar kunnen liggen, en we niet moeten starten met nieuwe werken.”

 

Lees ook: Transport per buisleiding/pijpleiding als antwoord op de grote transities

Bron: VRT

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!