Terug naar overzicht
Geplaatst op 06-03-2021 door

Gasunie investeert miljarden euro’s om klaar te stomen voor de toekomst

Terug naar overzicht
Geplaatst op 06-03-2021 door BIG

Gasunie investeert miljarden euro’s om klaar te stomen voor de toekomst

Gasunie gaat de komende tien jaar zeven miljard euro investeren in vernieuwing en onderhoud van z’n infrastructuur. Dat meldt het gastransportbedrijf in het jaarverslag dat vrijdag wordt gepubliceerd.
De investering is nodig om ruim baan te maken voor de energietransitie. Met die € 7.000.000.000 wil Gasunie veranderen van het huidige gas-infrastructuurbedrijf in een ‘duurzame-energie-infrastructuuronderneming’, zo staat in het jaarverslag.
Met andere woorden: Gasunie wil in 2030 klaar zijn om aan de toenemende vraag naar transport van groen gas, waterstof, CO2 en warmte te voldoen en dat alles op een ‘veilige betrouwbare en betaalbare manier’.
 

 

Toekomstbestendig maken van infrastructuur
Van die zeven miljard euro wordt ongeveer een derde besteed aan het up-to-date houden van de leidingen die gebruikt worden voor het transport van aardgas. Bestuursvoorzitter Han Fennema van Gasunie: ‘Tot 2030 zal 75 procent van het gas dat wij transporteren nog steeds aardgas zijn.’
Het overgrote, resterende deel van de zeven miljard is voor het toekomstbestendig maken van de infrastructuur voor het transport van groen gas, waterstof, warm water en CO2. De leidingen, compressorstations en andere apparatuur moeten hiervoor geschikt worden gemaakt.
 

Hydrogen backbone
Volgens Gasunie is het meest ambitieuze project waaraan gewerkt wordt, de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof, de zogeheten hydrogen backbone. Hiervoor wordt anderhalf miljard euro uitgetrokken.
Het moet mogelijk zijn het geld bij pensioenfondsen en andere grote beleggers te lenen zegt Fennema. Dit net bestaat voor driekwart uit bestaande gasleidingen die vrijkomen omdat er steeds minder aardgas wordt gebruikt. Deze backbone sluit grote industriële centra aan op installaties waar straks waterstof gemaakt wordt.
 

‘Wij zijn een rijk bedrijf’
Maar hoe komt Gasunie aan de zeven miljard euro die nodig zijn de komende tien jaar? Fennema: ‘Wij zijn een rijk bedrijf met bezittingen ter waarde van tien miljard euro, en daarvan is zes miljard euro eigen vermogen. Het moet dus mogelijk zijn het geld bij pensioenfondsen en andere grote beleggers te lenen.’
 


Bron: RTV Noord
 
Lezers bekeken ook:  ‘Kabinet moet miljarden investeren in waterstof’ en Gasunie en NAM verwachten door vrieskou hogere vraag naar gas

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!