Terug naar overzicht
Geplaatst op 11-03-2021 door

Transport per pijpleiding als antwoord op de grote transities

Terug naar overzicht
Geplaatst op 11-03-2021 door BIG

Transport per pijpleiding als antwoord op de grote transities

We leven niet in een tijdperk met veranderingen, maar in een veranderend tijdperk! Bij ons zijn bedrijven, instellingen, aannemers, ingenieursbureaus, transportbedrijven en overheidsinstanties aangesloten. Begin 2020 stonden wij klaar om ons dertigjarige jubileum te vieren, maar toen strooide Covid-19 roet in het eten. “Dat feesten was ons zeker toevertrouwd”, vertelt Han Admiraal, voorzitter van het BIG in een interview aan het vakblad Grond-, Weg-, en Waterbouw. “Maar onze ambitie gaat verder dan gezelligheid. Binnen het platform onderzoeken we collectief wat buisleidingen, pijpleidingen en transportleidingen kunnen betekenen binnen de energietransitie, de CO2-reductie en alternatieve transportmodaliteiten. We doen dit als onafhankelijk orgaan, zodat alle leden hun kennis kunnen verbreden en elkaar kunnen versterken.”
 


Collectiviteit noodzakelijk
Binnen het BIG worden de grote verschuivingen niet gezien als veranderingen die plaatsvinden in dit tijdperk, maar als de eerste signalen van een veranderend tijdperk. Vanuit dit perspectief loopt de tijd waarin we de omgeving naar onze hand zetten en de bronnen uitputten, ten einde. “We moeten ons nu als samenleving weerbaar maken door de aarde schoon te houden”, stelt Admiraal. “We moeten alternatieve energiebronnen aanboren en de goederen op een andere manier over de aardbol te verplaatsen. Transities van dit formaat red je alleen vanuit collectiviteit. Bedrijven moeten zich verbinden, grondstoffen moeten worden uitgewisseld en de grote chemische clusters moeten hun krachten bundelen.” 
 


Duurzaamheid en Betrouwbaarheid
Het BIG voert de debatten aan de hand van vier thema’s. Binnen het thema Duurzaamheid volgt het platform de Sustainable Development Goals van de VN. Binnen het thema Betrouwbaarheid ziet BIG grote mogelijkheden voor transportleidingen. Admiraal: “Buizen en leidingen zijn altijd een zeer betrouwbaar transportmiddel geweest; grote incidenten hebben zich nooit voorgedaan. Op dit moment wordt 60% van de grondstoffen vanuit Rotterdam getransporteerd per buis. Je moet er toch niet aan denken dat dit in tankers over de snelweg zou gebeuren.”
 


Verbinding en Kennis
Het thema Verbinding wordt binnen het platform breed uitgelegd. Niet alleen mensen moeten zich verbinden om de grote transities in gang te zetten, ook pijpleidingsystemen zullen met elkaar verbonden moeten worden. Maar de meeste zorgen maakt Admiraal zich om het thema Kennis. “De transities vragen om nieuwe kennis. Binnen BIG wordt al jaren samengewerkt met de Stichting Pipeliner aan een HBO Master-opleiding bij Avans+. Deze opleiding moet geheel bekostigd worden door de sector zelf. Ook de pijpleidingen tussen bijvoorbeeld Rotterdam en Antwerpen zijn volledig aangelegd door private partijen. De grote vraag van nu is welke rol de overheid in de aanleg van nieuwe leidingnetwerken speelt. Mochten de investeerders al worden gevonden binnen het bedrijfsleven, dan is de aanleg vergunning technisch zeer complex en moet er met veel individuele grondeigenaren onderhandeld worden.”
 
“Overigens zijn wij al wel in gesprek met de overheid”, besluit Admiraal. “We doen er alles aan om het belang van pijpleiding-, buisleiding-, en transportleidingnetwerken onder de aandacht brengen.”

 

Bron: Grond-, Weg-, en Waterbouw
Foto: Koen Mol Fotografie

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!