Opleiding

Masteropleiding Pipeliner

Pipeliner

 

De Pipeliner is een unieke multidisciplinaire opleiding tot Master of Science in Pipeline Technology. Met de Pipeliner beoogt de branche het niveau verder te ontwikkelen en te borgen. In een deeltijdopleiding groeien ervaren professionals door naar een door hun werkkring en door de branche gewenst niveau. Deelnemers zijn vrijwel volledig afkomstig uit bij het BIG-aangesloten bedrijven. 

 

Opzet in 2 fases
De opleiding is gericht op de brede aspecten van het beroepsprofiel Pipeliner. In het 1e jaar komen vooral vaktechnische onderwerpen aan de orde. Er is daarnaast aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en andere beroepsaspecten. Naast de lesweekenden zijn er individuele en gezamenlijke opdrachten. Na succesvolle afronding ontvangen de deelnemers het branchecertificaat Technisch Pijpleidingingenieur.

In de 2e fase verschuift de nadruk van vaktechnische naar maatschappelijke, organisatorische en sociale aspecten. Deelnemers leren in casestudies diverse onderwerpen te integreren en ontdekken meer de samenhang in de keten. Een praktijkgericht onderzoeksonderwerp is de basis voor een individuele Master-thesis. Na volledige afronding van de opleiding mogen deelnemers zich terecht Master of Science in Pipeline Technology noemen.

 

Organisatie
Avans+ voert de deeltijdopleiding en heeft hiervoor de accreditatie van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Stichting Pipeliner ziet namens de branche toe op de inhoud, kwaliteit en continuïteit van de opleiding. Het BIG stelt namens haar leden de bestuursleden van Stichting Pipeliner aan en zit de Raad van Toezicht voor. De opleiding bestaat uit 9 lesweekenden per jaar en start elk jaar na de zomer. Sinds het cursusjaar 2017-2018 bedraagt de totale studieduur 2,5 jaar.

 

Voor wie?
De opleiding richt zich op ervaren professionals met minimaal een bachelorgraad en werkzaam in de pijpleidingtransportbranche. Dat kan zijn bij een ingenieursbureau, aannemersbedrijf, leidingexploitant, overheidsinstantie, toeleverancier of dienstverlener. Deze professionals zijn nieuwsgierig naar de kennis, kunde en drijfveren van andere partijen in de keten. Voor een volgende stap willen ze boven hun eigen discipline uitstijgen. Daarnaast hebben de deelnemers de ambitie om zich verder professioneel persoonlijk te ontwikkelen. In combinatie met inzicht in de maatschappelijke functie van ondergrondse infrastructuur kunnen ze doorgroeien om leiding en sturing (gaan) geven aan projecten of bestaande en nieuwe ontwikkelingen in te passen in hun organisatie.

 

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Avans+ of kunt u contact opnemen met de Stichting Pipeliner. Ervaren professionals zonder bachelorgraad maar wel dito werk- en denkniveau kunnen de opleiding, na een positief assessment, voor een groot deel doorlopen.

Avans+

 

Handige links

 

Downloads

Beroepsprofiel_MPT.pdf

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!