Terug naar overzicht
Geplaatst op 21-02-2024 door

Big Voorjaarsdag in de bruisende Eemshaven

Terug naar overzicht
Geplaatst op 21-02-2024 door BIG

Big Voorjaarsdag in de bruisende Eemshaven

Op 4 april aanstaande vindt het eerste BIG-evenement van dit jaar plaats. Dit keer reizen we af naar De Eemshaven in Groningen. De provincie Groningen staat historisch bekend als de energieprovincie van Nederland, en deze status zal naar verwachting ook in de toekomst behouden blijven. De regio rondom de Eemshaven is al jaren actief bezig en zal blijven investeren om in te spelen op lokale, nationale en mondiale energieontwikkelingen. Het gebied is een belangrijk knooppunt voor zowel de huidige als de toekomstige energievoorziening.

 

Tijdens de BIG Voorjaarsdag worden enkele opvallende ontwikkelingen gepresenteerd. Zo wordt onder andere de recentelijk aangelegde EET-terminal getoond, die in recordtijd LNG ontvangt. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de bedrijvige activiteiten binnen de offshore windsector. Bezoekers zullen tevens de transformatie van een gasgestookte energiecentrale naar waterstofcentrale kunnen bezichtigen door middel van zowel een fysieke als een virtuele rondleiding, waarbij men vanaf een windturbine afdaalt naar de elektrolyser en een virtueel kijkje neemt in de zoutcaverne voor opslag van waterstof.

Verder wordt er inzicht geboden in de toekomstplannen van een olieterminal, en wordt er uitleg gegeven over hoe door middel van een innovatieve aanpak, genaamd “omdenken”, met een relatief kleinschalig pijpleidingproject een hele reeks groene investeringsbeslissingen kan worden bewerkstelligd.

Deze middag wordt ondersteund en gesponsord door Groningen Seaports en Gasunie. Lees hieronder hoe het programma eruit ziet. 

 

Programma

12.00 uur – 13.00 uur Inloop en ontvangst
13.00 uur – 13.15 uur Welkom en opening door voorzitter Han Admiraal
13.15 uur – 14.00 uur

Presentatie Groningen Seaports, Relatie tussen diverse transities, de Eemshaven en buisleidingen door Cas König 

14.00 uur – 14.45 uur

Presentatie Gasunie – Eems Energy Terminal, Toelichting op de realisatie van het Eems Energy Terminal (EET) project door Daan Velter

14.45 uur – 15.00 uur Opstap touringcar voor rondleiding door de Eemshaven
15.00 uur – 16.45 uur

Bezoek aan Engie Eemscentrale,   Exclusief bezoek en rondleiding door de Energiecentrale

16.45 uur – 17.00 uur Terugreis naar Nijlicht
17.00 uur – 18.00 uur Netwerkborrel
18.00 uur Einde programma

 

Presentatie Groningen Seaports door Cas König

De samenleving staat voor enorme uitdagingen om vorm en inhoud te geven aan verschillende transities, denk bijvoorbeeld aan de energietransitie en de grondstoffentransitie. Havens en de diverse industrieterreinen daaromheen, spelen daar een cruciale rol in. In deze lezing neemt Cas König, CEO van het Havenbedrijf Groningen Seaports, de beheerder van de havens van Delfzijl en Eemshaven, u mee in de uitdagingen waar Groningen Seaports voor staat en welke rol buisleidingen daarin kunnen spelen. 
Groningen Seaports opereert langs de rand van Werelderfgoed; de Waddenzee. Aan de hand van enkele voorbeelden, zoals bijvoorbeeld de aanleg van de LNG-terminal in de Eemshaven in een half jaar tijd, worden de dilemma’s snel duidelijk.

 

Over Drs. Ing. Cas König

Als milieukundig ingenieur begon Cas zijn carrière als onderzoeker in de waterzuiveringstechnologie om vervolgens milieukundig adviseur te worden bij Iwaco (later opgenomen in Royal HaskoningDHV). Op zijn 27-ste werd hij verantwoordelijk voor milieu, veiligheid en kwaliteit bij ESD-SIC in Delfzijl, producent van het slijp- en polijstmiddel siliciumcarbide (SiC). Na het behalen van zijn MBA naast zijn baan werd hij verantwoordelijk voor de internationale verkoop van ESD-SIC om vervolgens op zijn 43-ste CEO te worden van het bedrijf. Op dat moment stroomverbruiker nummer 9 van Nederland. Na een korte periode als managing director van aluminiumproducent ALDEL te hebben gewerkt, stapte König in 2017 over naar zijn “droombaan”, de positie van CEO van Groningen Seaports.

 

Presentatie Gasunie – Eems Energy Centrale

Gasunie neemt u mee in de realisatie van het Eems Energy Terminal (EET) project. Door intensieve samenwerking, flexibiliteit van diverse stakeholders en partners is het gelukt om dit project in een recordtijd te realiseren en de leveringszekerheid van Gas voor Nederland te borgen. Uiteraard hebben zij dit niet kunnen realiseren zonder de nodige uitdagingen en hordes die genomen moesten worden. Tijdens deze presentatie  kom je te weten welke dit zijn geweest en hoe de Gasunie in creativiteit oplossingen heeft gevonden. 

 

Bezoek aan Engie Eemscentrale

Per touringcar brengen we een exclusief bezoek aan de Engie Eemscentrale. De Eemscentrale is sinds 1977 operationeel. In eerste instantie met een productiecapaciteit (EC20) van 697 MW. Deze combi-eenheid (nu 131 MW), die in 2000 ingrijpend is gerenoveerd, wordt ingezet als de marktsituatie dit noodzakelijk maakt.

Tijdens de presentatie en rondleiding door de Eemscentrale, krijg je een diepgaand inzicht in de huidige ontwikkelingen en de toekomstplannen van deze energiecentrale.
De presentatie wordt gegeven door Harry Talen en Niek ten Bloemendal en zij zullen jou informeren over de recente ontwikkelingen binnen de Eemscentrale, inclusief een introductie van het HyNetherlands-project en een uitleg over het gebruik van batterijen. Daarnaast zal NorthGrid een presentatie geven over Kickstarter. 

Vervolgens heb je de kans een boeiende VR-ervaring te hebben, waarbij je wordt meegenomen van de windmolens naar het dak van de energiecentrale en een virtuele rondleiding krijgt door een electrolyser. Deze ervaring geeft jou een voorproefje van wat je in de toekomst op ons terrein kunt verwachten.

Na de VR-ervaring nodigt Engie jou uit voor een rondleiding door de centrale, inclusief een bezoek aan het dak, waar je de kans krijgt de werkelijke situatie te vergelijken met wat je tijdens de VR-ervaring hebt gezien. Houd rekening met makkelijk zittende kleding en schoeisel tijdens deze rondleiding. PBM’s zijn niet vereist, er worden veiligheidshesjes beschikbaar gesteld. 


Wat is Kickstarter?

Het Kickstarter-initiatief, geleid door NorthGrid, heeft tot doel de ontwikkelingen op het gebied van waterstof in Noord-Nederland te versnellen. Veel investeringen in waterstof zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van buisleidingen die producenten en gebruikers met elkaar verbinden. Het nationale hogedruk waterstofnetwerk van HNS bevindt zich momenteel in een vergevorderd stadium van ontwikkeling, maar heeft nog enige tijd nodig voordat het volledig operationeel is.

NorthGrid heeft onderzocht hoe zij de waterstofketen in Groningen sneller tot stand kan brengen door op korte termijn een (relatief kleine) composiet leiding aan te leggen. Deze leiding is groot genoeg om de eerste 150MW electrolyse capaciteit van producenten in de Eemshaven te verbinden met gebruikers in Delfzijl.
Na afronding van een haalbaarheidsstudie en een basisontwerp, zal dit project in 2024 de detailengineering ingaan. Tijdens deze middag zal NorthGrid u meenemen in het proces van dit project, waarbij de nadruk zal liggen op omdenken, innovatie, doorzettingsvermogen en samenwerking.


Locatie en adres

Dit evenement vindt plaats in Kantorencomplex Nijlicht in de Eemshaven. De locatie van dit kantorencomplex is: Schildweg 16, Eemshaven. Bij Nijlicht zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. 


Kosten aanmelding en voorwaarden

De kosten voor de BIG Voorjaarsdag bedragen € 100,- (excl. BTW). Aanmelden kan tot en met 28 maart aanstaande. BIG events zijn exclusief voor BIG leden! Inschrijven kan eenvoudig via het inschrijfformulier op de evenementenpagina. Met jouw aanmelding ga je akkoord met de voorwaarden die gelden voor dit evenement. Let op: er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor dit event, meld je daarom snel aan!

Deelname is uitsluitend voor leden, ben je nog geen lid en heb je wel interesse? Stuur ons dan een e-mail of neem contact op via: 085- 4000 252 en vraag naar de voorwaarden. 

 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!