Terug naar overzicht
Geplaatst op 19-10-2023 door

Kom naar de BIG Najaarsdag!

Terug naar overzicht
Geplaatst op 19-10-2023 door BIG

Kom naar de BIG Najaarsdag!

Op 23 november aanstaande vindt het laatste BIG event van dit jaar plaats. Het programma is bekend en we hebben een interessante sprekers voor u op het podium staan. Lees hieronder hoe de middag eruit ziet. 

 

Wij hebben een aantal uiteenlopende sprekers en dito presentaties voor u op het programma staan waaronder een presentatie van Tobias Strating van Roelofs. Hij neemt u mee in het verhaal over de duurzame bouwplaats en presenteert allerlei toepassingen die een werk ‚Äėaantrekkelijk‚Äô kan maken. Dit is een breder scala dan waaraan je misschien in eerste instantie zou denken.¬†

Deze middag geven we het Ministerie van IenW een podium. Maarten van Kesteren nodigt u uit voor een boeiende discussie over de laatste ontwikkelingen in Den Haag met betrekking tot buisleidingen. Hij zal de volgende onderwerpen behandelen: Welke departementen in Den Haag zijn betrokken bij de regelgeving en beleidsvorming rondom buisleidingen en welke invloed hebben zij op ons dagelijkse werk? Het nieuwe beleidskader vanuit IenW en de laatste stand van zaken rondom de Delta-Rijn Corridor.

Verder zal namens Porthos Nico de Meester een interessante presentatie geven over dit prestigieuze project! Meer informatie volgt binnenkort!  Uiteraard is er weer voldoende gelegenheid om te netwerken. Kortom: een boeiende middag! 

 

Programma

12.00 uur – 13.00 uur Inloop en ontvangst
13.00 uur – 13.15 uur Welkom en opening door voorzitter Han Admiraal
13.15 uur Р14.00 uur Presentatie Roelofs: De duurzame bouwplaats 
14.00 uur Р14.45 uur Presentatie Porthos: Status eerste CO2 opslag project in Nederland 
14.45 uur – 15.30 uur Pauze en netwerken
15.30 uur – 16.15 uur Presentatie Ministerie van IenW: Haagse ontwikkelingen rondom buisleidingen
16.15 uur – 16.30 uur Wrap-up, discussie en afsluiting
16.30 uur – 18.00 uur Netwerkborrel
18.00 uur Einde programma

 

Presentatie Ministerie van IenW door Maarten van Kesteren en Jo√ęl van der Beek

Maarten van Kesteren en Jo√ęl van der Beek nodigen u uit voor een boeiende discussie over de laatste ontwikkelingen in Den Haag met betrekking tot buisleidingen. Welke departementen in Den Haag zijn betrokken bij de regelgeving en beleidsvorming rondom buisleidingen en welke invloed hebben zij op ons dagelijkse werk? De heren gaan in op de huidige beleidsontwikkelingen op het gebied van buisleidingen op nationaal niveau en daarnaast presenteert hij het beoogde beleidskader voor buisleidingen. Daarin staan zij ook stil bij het Delta Rhine Corridor project en het opgaan van wetgeving voor externe veiligheid in de omgevingswet. Door middel van interactie met u als deelnemer wil de beleidsrichting toetsen waar IenW op dit moment aan denkt.


Over Maarten van Kesteren

Maarten is beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij streeft ernaar om een ambtenaar te zijn die inhoudelijk boven zijn onderwerp staat, goed zijn boodschap weet te communiceren en weet mensen te verbinden om tot resultaten te komen. Bovenal iemand waaruit kwaliteit spreekt zonder ooit in de spotlight te staan.


Presentatie Roelofs door Tobias Strating

Een duurzame bouwplaats en een duurzaam project kan vele verschijningsvormen hebben. Tobias Strating neemt je mee langs allerlei toepassingen die een werk ‚Äėaantrekkelijk‚Äô kunnen maken. Dit is een breder scala dan waaraan je misschien in eerste instantie zou denken. Want naast de veelgenoemde thema‚Äôs als duurzame materialen, recycling en hernieuwbare energie zijn er ook de vaak nog onderbelichte thema‚Äôs zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit/ecologie, mobiliteit en water(gebruik). Op ieder project en in elke fase zijn er mogelijkheden om hier concrete maatregelen in te nemen, het liefste geen korte termijn beleid, maar werken vanuit een toekomstvisie voor de lange termijn. Duurzaamheid goed implementeren in het proces om zo met oplossingen te komen die aansluiten op behoeften op korte en lange termijn. Pak het integraal op, begin zo vroeg mogelijk want vooraan in het proces levert het meeste effect op en zorgt bovendien niet voor vertraging of overschrijding van budgetten. Kijk dan waar je meest effect kunt hebben en focus hier vervolgens op, om daarna de successen te kunnen vieren.
Kortom: het concreet verduurzamen van de bouwplaats kan op vele manieren en levert succes op!

 
Over Tobias Strating

De openbare ruimte en infrastructuur verduurzamen met processen en maatregelen, met meetbare resultaten tot gevolg. Lekker concreet en met oog voor de andere belangen in een project. Dat is waar Tobias Strating, afdelingshoofd Energie & Milieu bij Roelofs zich dagelijks mee bezig houdt. Samen met zijn team werkt hij dagelijks aan duurzaam inkopen en aanbesteden, Circulaire economie in de openbare ruimte, levenscyclus analyses, MKI, stikstof, biodiversiteit, circulaire gebiedsontwikkeling en ga zo maar door. Op deze manier verstevigt hij de leidende positie van Roelofs als Duurzame speler in de infra/GWW die meerwaarde biedt aan ruimte. Ook is hij lid van de Expertgroep Duurzaam GWW, waarin de praktische toepassing van Duurzaam GWW concreet gemaakt wordt, die stuurt op duurzaamheid en ruimte biedt aan duurzame innovatie. Daarnaast is hij ook regionaal actief via o.a. de Vereniging Circulair Friesland, Bouwend Nederland, Pioneering en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. 

 

Presentatie Porthos: Co2 reductie door opslag onder de Noordzee

Porthos ontwikkelt een project waarbij CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven wordt getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Porthos staat voor Port of Rotterdam CO2 Transport Hub and Offshore Storage.

Nederland heeft duidelijke klimaatdoelstellingen: in 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 55% zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.
Eén van de manieren om de klimaatdoelstellingen te realiseren, is het afvangen en opslaan van CO2 (Carbon Capture and Storage, kortweg CCS). In het Klimaatakkoord is nadrukkelijk gekozen voor CCS als één van de maatregelen voor CO2-reductie. Nico de Meester zal u alles over dit project toelichten. 

 

Over Nico de Meester

Nico is de teamleider omgeving en communicatie voor het Porthos-project. De afgelopen tien jaar heeft hij gewerkt aan infrastructuurprojecten ten behoeve van de energietransitie. Met zijn achtergrond in de civiele techniek en ervaring als organisatieadviseur combineert hij de technische,  omgevings- en organisatieperspectieven. Zijn drive is om de industrie zo snel mogelijk koolstofvrij te maken om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Hij is dan ook trots om aan het Porthos-project te mogen werken, dat als eerste CO2 transport en opslag project gerealiseerd gaat worden in Nederland.

 

Locatie 

Dit evenement vindt plaats in het Chassé Theater in Breda. De locatie van het theater is: Claudius Prinsenlaan 8 in Breda. Voor meer informatie over de locatie en de routebeschrijving en parkeren verwijzen wij u naar deze link.

 

Aanmelden, voorwaarden en aanvullende informatie

De kosten voor dit event bedragen ‚ā¨ 110,- (excl. BTW). Aanmelden kan tot en met 15 november aanstaande. Inschrijven kan eenvoudig via het inschrijfformulier op deze pagina. Door middel van jouw login kan je jezelf eenvoudig aanmelden. Als je geen inlog hebt, geen probleem! Stuur dan jouw aanmelding naar: info@bigleidingen.eu.¬†

 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!