Terug naar overzicht
Geplaatst op 28-09-2023 door

Een mooie zomerse BIG Excursie

Terug naar overzicht
Geplaatst op 28-09-2023 door BIG

Een mooie zomerse BIG Excursie

Op 7 september jl. hadden de BIG leden het privilege om deel te nemen aan een bijzondere excursie naar het project voor de aanleg van de waterstofleiding tussen Desteldonk en Opwijk. Deze excursie werd georganiseerd door Fluxys en Denys NV, de twee hoofdrolspelers in dit prestigieuze en toekomstgerichte project.
 

Achtergrond

De aanleiding voor dit project is de toenemende behoefte aan alternatieve energiebronnen in Europa, mede veroorzaakt door de geopolitieke situatie met betrekking tot Russisch aardgas. Fluxys, als een belangrijke speler in de energie-infrastructuur, neemt het voortouw door een tweede leiding aan te leggen tussen Desteldonk en Opwijk. Deze nieuwe leiding vormt een cruciale schakel in het Belgische gasnetwerk en draagt bij aan de bevoorradingszekerheid van België en haar buurlanden.
 

Het tracé

De waterstofleiding kronkelt door de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, met een totale lengte van ongeveer 44 kilometer. Opvallend is dat de nieuwe 40″ stalen leiding op slechts 7 meter afstand ligt van een reeds bestaande leiding die Zeebrugge verbindt met Eynatten bij de Duitse grens. Deze nabijheid benadrukt de strategische betekenis van het project. Bovendien is het vermeldenswaardig dat FullTank, een BIG-lid, verantwoordelijk is voor het leveren van de benodigde brandstoffen en deze ter plaatse distribueert met behulp van hun geavanceerde 4×4 tankwagen. 


Energietransitie en Waterstofstrategie

Dit project is niet alleen gericht op de bevoorradingszekerheid van traditioneel gas, maar markeert ook een belangrijke stap in de versnelling van de energietransitie en de uitvoering van de federale waterstofstrategie. De leiding is ontworpen met het oog op toekomstige flexibiliteit en kan direct worden ingezet voor het transport van koolstofneutrale waterstof zodra de markt daar klaar voor is. Het benadrukt het engagement van België en haar partners om te blijven evolueren in de richting van schone en duurzame energiebronnen.


Projectuitvoering

Tijdens de excursie kregen we de gelegenheid om de volgende werkzaamheden in uitvoering te bekijken:
 
–       Inleg van een 40″ stalen leiding met behulp van sidebooms: We konden zien hoe de indrukwekkende machines nauwkeurig de leiding in de grond legden, een cruciale stap in de projectrealisatie. 
–       Automatische laswerkzaamheden in lijn van een waterstofleiding: De precisie en veiligheid van het laswerk werden gedemonstreerd, wat van essentieel belang is voor de integriteit van de leiding.
–       Aanvul en wederinstaatstelling van het werkterrein: Het onderhoud van het werkterrein en het herstellen van de omgeving na de aanleg werden getoond, wat de inzet voor milieubescherming benadrukte.
 
Al met al was de BIG Excursie naar het project voor de aanleg van de waterstofleiding Desteldonk – Opwijk een informatieve en inspirerende ervaring. Het project zelf belichaamt de toekomst van de energie-infrastructuur in België en Europa, waarbij duurzaamheid, bevoorradingszekerheid en innovatie hand in hand gaan. We willen Fluxys en Denys NV bedanken voor hun gastvrijheid en de mogelijkheid om dit baanbrekende project van dichtbij te mogen aanschouwen.

BIG bedankt alle deelnemers voor hun komst en enthousiaste deelname. Van dit evenement zijn ook foto’s te bekijken. Bekijk de foto’ van de BIG Excursie hier.

Tot ziens op het volgende BIG event op 23 november a.s.! Houd onze evenementenagenda in de gaten voor de evenementen voor het komende jaar!
 
Fotografie: Mano Photgraphy
 
 
 
 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!