Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-03-2022 door

Plannen pijpleidingleidingstraat tussen haven en Ruhrgebied op de schop

Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-03-2022 door BIG

Plannen pijpleidingleidingstraat tussen haven en Ruhrgebied op de schop

De plannen voor de aanleg van een leidingstraat tussen de Antwerpse ­haven en het Duitse Ruhrgebied zullen wellicht stevig worden ­bijgestuurd. Dat heeft Vlaams minister van ­Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ­gezegd in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie. Normaal gezien zou het voorbije najaar het meest gunstige van de drie voorgestelde tracés bekendgemaakt worden, maar de plannen gaan dus terug naar de tekentafel. De eerste plannen – verzameld in een startnota – stelden drie tracés door Vlaanderen voor. Ze leidden tot heel wat negatieve reacties bij burgers, gemeentebesturen en (natuur)organisaties. De tracés zullen nu aangepast worden, ‘waardoor we zo weinig mogelijk woningen of gebouwen moeten ­raken. Er zijn ook voorstellen uitgewerkt om bijvoorbeeld natuurgebieden te vermijden’, aldus ­minister Demir.


 
In december was er bovendien onder meer overleg met economische experts die een duidelijker beeld moesten helpen te schetsen over welke stoffen de leidingen precies moeten vervoeren. Demir: ‘Er wordt vooral gekeken naar CO2 en waterstof (H2).’ Die zijn nodig voor de klimaat- en energietransitie van de betrokken (petro)chemische bedrijven. ‘Daarvoor zullen sommige stoffen gestimuleerd moeten worden. Andere, zoals propaan, zullen tijdelijk een rol spelen en dan uitgefaseerd worden.’ Er komt nu een nieuwe start­nota met aangepaste tracés en daarna een nieuwe inspraakronde. Demir hoopt ‘na de krokusvakantie verder knopen door te hakken’, al lijkt een definitieve beslissing nog niet voor meteen.

 

Meer nieuws lezen over dit project? Bekijk ook eens dit artikel op onze website: Ondergrondse pijpleiding tussen Antwerpen en Duitsland.
 
Bron: De Standaard

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!