Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-07-2024 door

Vertraging in cruciale energie-infrastructuur

Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-07-2024 door BIG

Vertraging in cruciale energie-infrastructuur

Cruciale infrastructuur ten behoeve van de energietransitie zal pas in 2032 gereed zijn, mede door langdurige ruimtelijke procedures. Delta Rijn Corridor werkt aan de ontwikkeling van leidingen en kabels voor het transport van waterstof, CO2, ammoniak en elektriciteit.

 

Nederland riskeert achterstand door langdurige procedures

De aanleg van deze pijpleidingen en kabelinfrastructuur is van cruciaal belang, maar de voltooiing loopt helaas aanzienlijke vertraging op. Dit benadrukt de noodzaak om te zoeken naar snellere en zorgvuldige procedures. Het succes van de energietransitie hangt af van efficiƫnte en tijdige aanleg van deze essentiƫle infrastructuur en pijpleidingen.

Hoewel het project begon vanuit een visie om op een nieuwe en innovatieve wijze tot aanleg van buisleidingen te komen, is dit inmiddels gedegradeerd tot een standaard project. Ervaringen uit het verleden en vernieuwende ideeĆ«n over een andere aanpak zijn daarbij weggevallen. Dat is betreurenswaardig, zeker omdat de energietransitie juist vraagt om lef en de wil om te experimenteren. “Business as usual no longer suffices”, zei Al Gore al een aantal jaren geleden. Juist dat, ‘business as usual’ lijkt nu het mantra te worden met deze beslissing. Dat is jammer, want daarmee zet Nederland zichzelf op achterstand en wordt een beleid voorgestaan waarmee de kans dat we uitdagingen van de toekomst gaan halen buitengewoon klein wordt.

 

Bereid tot dialoog met nieuwe regeringen

BIG in Pipelines maakt zich als Nederlands-Vlaamse vereniging al jaren sterk voor een andere aanpak die rekening houdt met alle ontwikkelingen en uitdagingen. Wij zijn beschikbaar om met de nieuwe regeringen in Nederland en Vlaanderen hierover van gedachten te wisselen.

Lees hier de Kamerbrief. Wellicht vindt u dit artikel ook interessant?Ā 

Afbeelding: Port of Rotterdam

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!