Terug naar overzicht
Geplaatst op 24-11-2021 door

Fusie Duitse groene-waterstofprojecten met Nederlands tintje

Terug naar overzicht
Geplaatst op 24-11-2021 door BIG

Fusie Duitse groene-waterstofprojecten met Nederlands tintje

Twee grote groene-waterstofprojecten in Noord-Duitsland worden samengevoegd. De betrokken bedrijven, waaronder BIG lid Gasunie en Tennet, hopen dat door de realisatie van productie, infrastructuur en opslag de Nedersaksische kustregio zodoende zal uitgroeien tot het eerste waterstofcluster van de Europese Unie.
 
Dat hebben zij deze week bekendgemaakt. Het oudste van de twee initiatieven betreft het zogenoemde Element Eins-project van de Duitse dochters van Gasunie en Tennet in samenwerking met gastransporteur Thyssengas. De drie bedrijven maakten in 2018 bekend een elektrolyser met een vermogen van 100 MW te willen bouwen. Volgens de maatstaven van destijds zou de waterstoffabriek bij oplevering, gepland voor 2022, de grootste van Duitsland zijn. Element Eins, een verwijzing naar waterstof als eerste element in het periodiek systeem, geldt als een proefproject.
 

Clean Hydrogen Coastline

Als uitkomst van een haalbaarheidsstudie is het dorp Diele, op minder dan 30 kilometer van Winschoten, gekozen als locatie voor de elektrolyser. De benodigde elektriciteit is afkomstig van windparken op zee en op land, bijeengebracht in een nabijgelegen transformatorstation van Tennet. In de omgeving van de locatie bevindt zich tevens gasinfrastructuur. De waterstof wordt straks bijgemengd in het gasnet, verkocht via waterstoftankstations en verstrekt aan industriële verbruikers.
Het tweede project heet Clean Hydrogen Coastline, en is een initiatief van onder meer energiebedrijf EWE, staalconcern ArcelorMittal, en opnieuw Tennet en Gasunie. Doel is het opzetten van een groene-waterstofketen in noordwest-Duitsland: productie, opslag, transport en afzet in industrie en transport. Een concrete doelstelling van het project is om in 2026 een elektrolysecapaciteit van 400 MW gerealiseerd te hebben. Een deel daarvan moet voor rekening komen van een fabriek in Bremen, in de directe nabijheid van een productielocatie van ArcelorMittal. De staalfabriek biedt volgens het consortium “een theoretisch verkooppotentieel van meer dan 2,2 GW aan elektrolysecapaciteit”.
 

Een tweede locatie die de partijen op het oog hebben voor de bouw van een waterstoffabriek is Huntfort, zo’n 20 kilometer verderop. EWE exploiteert daar een opslagfaciliteit voor aardgas, die geschikt gemaakt kan worden voor waterstof. Clean Hydrogen Coastline werd begin dit jaar aangekondigd. Indien de financiering op tijd rond komt, kan in het tweede kwartaal van 2022 een begin gemaakt worden met de realisatie. De initiatiefnemers hopen op een erkenning als zogenoemd belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang, wat toegang geeft tot overheidssteun.

 

Cluster

De bundeling van de twee projecten moet leiden tot het eerste groene-waterstofcluster van de Europese Unie, zo verklaren de deelnemers. Op termijn liggen mogelijk ook verbindingen met Nederland en Denemarken in het verschiet. Vorig jaar werd bekend dat de federale regering in Berlijn €9 mrd uittrekt voor het stimuleren van de waterstofeconomie. Duitsland mikt op een elektrolysecapaciteit van 5 GW in 2030 en 10 GW in 2035.
 
 
Bron: Energeia
Afbeelding: Schematische weergave van project Element Eins (Illustratie: Thyssengas) en Clean Hydrogen Coastline.(Illustratie: CHC)

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!