Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-06-2021 door

Waterstof door pijpleidingen in Gentse haven komt dichterbij

Terug naar overzicht
Geplaatst op 04-06-2021 door BIG

Waterstof door pijpleidingen in Gentse haven komt dichterbij

Een netwerk van pijpleidingen voor waterstof, CO2 en warmte moet de Gentse haven tegen 2025-2026 omvormen tot een industrieel ecosysteem, waarin bedrijven zo veel mogelijk elkaars afvalstoffen recyclen. Zo wordt geschreven in De Standaard.


 
Het verhaal begint bij de staalfabriek ArcelorMittal in de Gentse haven, een van de grootste industriële uitstoters van het land. De fabriek is op zich goed voor 8 procent van de totale CO2-uitstoot in ons land en heeft grootschalige plannen om zijn uitstoot terug te dringen en tegen 2050 zelfs klimaatneutraal te worden.
ArcelorMittal zet daarvoor in op het gebruik van afvalhout uit containerparken en afgedankt plastic in de energieproductie. Waterstof is de volgende stap. In de staalsector kan 1 ton waterstof tot 26 ton CO2 besparen. Vandaag hangt de fabriek nog grotendeels af van koolstof voor de productie van staal, met CO2 als restproduct. Er wordt al wel wat waterstof gebruikt, maar dat is waterstof uit aardgas en heeft dus eveneens een CO2-afdruk.

Waterstof Door Pijpleidingen Arcelor 
Een netwerk van pijpleidingen door de Gentse haven moet daar stilaan verandering in brengen. De pijpleidingen moeten ArcelorMittal aantakken op een Nederlands netwerk dat het waterstof van Dow in Terneuzen, een chemische fabriek met waterstof als restproduct, vervoert.

 


Pijpleidingen worden nabije realiteit


Opmerkelijk is dat het netwerk al in 2025-2026 de eerste waterstof moet vervoeren. ‘Dit toont aan dat waterstof niet langer een verre droom maar een nabije realiteit is’, zegt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die vanmiddag aanwezig 

was op de ondertekening van de overeenkomst. ‘In België is er veel zware industrie, die goed is voor bijna 30 procent van de totale CO2-uitstoot. Net die sector is het meest geschikt om over te schakelen op waterstof.’
 
Op termijn kan dat netwerk ook groene waterstof, gemaakt met elektriciteit van windmolens op zee, gaan vervoeren. De grote Deense windmolenparkbouwer Ørsted wil in Zeeland een waterstoffabriek bouwen, die wordt gekoppeld aan een groot windmolenpark in de Noordzee. De Gentse haven werkt samen met de Zeeuwse havens van Terneuzen en Vlissingen in de fusie North Sea Port.
 
Helemaal op waterstof draaien, zal de staalfabriek van ArcelorMittal nooit kunnen, dus zal er altijd een CO2-uitstoot blijven. De bedoeling is om ook die af te vangen en via een pijpleiding ter beschikking te stellen van bedrijven die er gebruik van kunnen maken. Zo loopt in de Gentse haven het project North-C-Methanol, dat methanol wil produceren met groene waterstof en CO2 die is opgevangen in industriële installaties als die van ArcelorMittal. Methanol is een basisproduct voor de chemie, maar kan ook gebruikt worden als groene brandstof voor schepen of treinen.
 


Afvalneutraal


Daarnaast komt er nog een derde soort pijpleidingen die warmte vervoeren naar wie het nodig heeft, bijvoorbeeld andere bedrijven of verwarming van huizen en wijken in steden en gemeenten in de buurt.
‘We willen het hart worden van een circulair ecosysteem dat niet alleen koolstofneutraal, maar ook afvalneutraal wordt’, zegt Manfred Van Vlierberghe, ceo van ArcelorMittal België. Dat ecosysteem zal grensoverschrijdend zijn, met grote industriële spelers aan beide kanten van de Nederlandse grens.
 
De waterstofpijpleidingen zullen zelf aangesloten worden op het landelijke netwerk van gasnetbeheerder Fluxys. ‘Om koolstofneutraal te worden, heeft België naast hernieuwbare elektriciteit ook grote hoeveelheden waterstof nodig en oplossingen om CO2 op te slaan en te hergebruiken’, zegt Pascal De Buck, ceo van Fluxys België. ‘De samenwerking met ArcelorMittal en North Sea Port is een belangrijke stap vooruit.’
Aan het project is een kostprijs verbonden van rond de 100 miljoen euro. Dat is nog beperkt, tegenover de drie miljard euro die nodig zijn om ArcelorMittal klimaatneutraal te maken.
 
Of het project steun zal krijgen van de federale overheid, ligt nog niet helemaal vast, aangezien de toewijzing van de Europese relancemiddelen nog niet helemaal rond is. Het lijdt weinig twijfel dat het pijpleidingennetwerk een van de grote kanshebbers is.
 


Bron: De Standaard
Beeld: DS Infografiek

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!