Terug naar overzicht
Geplaatst op 25-03-2020 door

Pijpleiding Antwerpen-Ruhrgebied nieuw leven ingeblazen

Terug naar overzicht
Geplaatst op 25-03-2020 door BIG

Pijpleiding Antwerpen-Ruhrgebied nieuw leven ingeblazen

De interesse in het aanleggen van een pijpleiding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied wordt steeds groter en concreter. Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Omgeving, heeft daarom een plan- en vergunningsprocedure geopend voor een strook voor pijpleidingen. Het gaat om het aanleggen van een ondergrondse pijpleiding voor het transport van propaangas en CO2.  

Beperkte ruimte voor nieuwe pijpleidingen

Omdat Antwerpen uitgegroeid is tot een chemiecluster van wereld¬≠formaat, bereikt de ruimte om ¬≠nieuwe pijpleidingen aan te leggen haar limieten. Daarom werden de voorbije jaren de mogelijkheden onderzocht voor een reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Antwerpen en het Ruhrgebied. De vorige regering ondernam al een poging om het project op te starten, maar die strandde wegens te weinig interesse vanuit de bedrijfswereld. ‚ÄėUit recente contacten met de ¬≠chemiesector en de haven blijkt die interesse er vandaag wel degelijk te zijn‚Äô, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ze blaast het pijpleidingenproject tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied nieuw ¬≠leven in. Door een voorkeurstraject vast te leggen ontstaat een reservatiestrook waarin niet alleen pijpleidingen maar ook kabels, rioleringen of ¬≠andere nutsvoorzieningen effici√ęnt ondergronds gebundeld kunnen worden.

Complexe procedure voor pijpleidingtraject 

Door de complexiteit van de procedure duurt het snel anderhalf jaar voordat er een vergunning is. Lange beroepsprocedures zijn niet uitgesloten. Een nieuw pijpleidingtraject dat de chemiebedrijven in Vlaanderen ondergronds verbindt met die in Nederlands Limburg en Duitsland is zowel ecologisch als economisch een goede zaak, zeggen de minister en de sectorfederatie Essenscia Vlaanderen. De vele chemiebedrijven langs het Albertkanaal in Geel, Meerhout, Beringen en Tessenderlo kunnen op dat netwerk aansluiten. Bovendien is het trac√© van strategisch belang voor de verdere verbinding met het Duitse Ruhrgebied en het BASF-complex in Ludwigshafen. ‚ÄėPijpleidingen spelen de komende jaren een cruciale rol in de energietransitie, bijvoorbeeld voor het transport van groene warmte, waterstof of CO2 ‚Äô, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Vlaanderen. Acht internationale chemiebedrijven (BASF, Borealis, BP, Dow, Evonik, INEOS, LyondellBasell en Sabic) sloten vorig jaar een samenwerkingsakkoord met de havens van Antwerpen en Rotterdam om de infrastructuur voor pijpleidingen tussen Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen uit te bouwen.

 

Lees ook: Er komt een ondergrondse pijpleiding tussen Antwerpen en Duitsland
 

Bron: De Tijd door Patrick Luysterman

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!