Terug naar overzicht
Geplaatst op 12-08-2020 door

Leidingnetten zuchten ook onder de warmte van de hittegolf

Terug naar overzicht
Geplaatst op 12-08-2020 door BIG

Leidingnetten zuchten ook onder de warmte van de hittegolf

Door het warme zomerweer ligt het waterverbruik op dit moment zo’n 15% tot 50% boven het gemiddelde, maar van een tekort zal niet snel sprake zijn: de tien waterbedrijven in Nederland kunnen blijven leveren. Het enige dat de consument kan merken, is een lagere waterdruk. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin), belangenbehartiger van de waterbedrijven.

 

‘Het klopt dat de vraag heel erg hoog is, maar er is geen record gebroken’, aldus de woordvoerder, die denkt dat het hoge waterverbruik ook te maken heeft met het grote aantal thuisblijvers en toeristen tijdens deze vakantieperiode. ‘We zien wel vaker hele grote pieken. Bijvoorbeeld met Pinksteren en Hemelvaart, toen het ook mooi weer was en bovendien iedereen thuiszat.’ Bij Vitens, de grootste waterleverancier, sneuvelde vrijdag wel een record. ‘Nooit eerder hebben wij zo’n grote vraag gezien op een dag’, zegt een woordvoerder. Het waterverbruik bij Vitens lag vrijdag 42% boven normaal. 

 

Zuinig met water 
Tot grote problemen leidde dat niet. ‘We konden op een gezonde manier blijven uitleveren, zonder drukverlaging.’ Er ging wel een verzoek aan de consument uit om minder water te gebruiken, waar genoeg consumenten gehoor aan gaven: na vrijdag werden geen records meer gebroken. 
Vitens beschikt over honderd productielocaties verdeeld over vijf provincies. In sommige wingebieden kan het moeilijk worden om genoeg water op te pompen, bijvoorbeeld in zandgronden, die niet veel water kunnen vasthouden. Maar de honderd locaties zijn onderling verbonden, waardoor de consument nooit zal worden geconfronteerd met een lege kraan. ‘Dat kan ook niet, want we hebben een leveringsplicht.’


 
Aandacht voor vergunningen          
De grote vraag duwt een vergunningenprobleem waarmee waterbedrijven die hun water uit de grond halen soms mee worstelen, nu wel meer op de voorgrond. Waterbedrijven mogen niet méér water uit een bron oppompen dan in vergunning is toegelaten. 
Vitens is voorstander van een herschikking van de waterwingebieden met de daarbij horende vergunningen. ‘Het zou veel beter zijn om water uit de grond te pompen waar genoeg water in de grond zit en te transporteren naar gebieden waar we nu ook water oppompen maar waar minder water aanwezig is.’ Daarbij zou dan ook moeten worden gekeken naar andere grondwatergebruikers, zoals boeren en de industrie. 


 
IJsselmeerwater
Ongeveer 60% van het drinkwater in Nederland komt uit de bodem, de rest is oppervlaktewater dat uit rivieren en meren wordt gehaald. Puur Water & Natuur (PWN) verwerkt alleen oppervlaktewater tot drinkwater. Het bedrijf, dat aan gezinnen levert in de provincie Noord-Holland met uitzondering van Amsterdam, tapt bij Andijk water uit het IJsselmeer af en zuivert dit in de Noord-Hollandse duinen. 
Op warme dagen verdampt er wel meer water in het IJsselmeer dan anders, ‘maar dat is niet echt van invloed’, aldus een woordvoerder van PWN. Zij zegt dan ook aan de 40% hogere vraag gedurende deze warme dagen zonder probleem te kunnen voldoen. ‘We worden er niet zenuwachtig van.’


 
Leidingennet
Toch vraagt ook PWN de consument om niet te snel de kraan open te draaien. Want het probleem is niet dat er op een moment geen water meer zou zijn, maar dat het leidingennet de vraag niet aankan. Daarmee is het risico van de huidige grote vraag in de eerste plaatst een distributierisico. Waterbedrijven kunnen daarop reageren door de druk op de waterleiding tijdelijk te verminderen. Aan de leveringsplicht blijven de waterbedrijven dan wel voldoen. 
‘Als u groente gaat wassen of een douche neemt, dan zult u minder water gebruiken en het duurt wat langer tot uw zwembadje vol is’, aldus de Vewin-woordvoerder.
 

Bron: fd.nl
 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!