Terug naar overzicht
Geplaatst op 28-05-2020 door

Project in beeld: Oudenaarde

Terug naar overzicht
Geplaatst op 28-05-2020 door BIG

Project in beeld: Oudenaarde

In het centrum van de stad Oudenaarde liep, zoals in vele steden in Vlaanderen en Nederland, tot begin jaren ’70 de rietgracht in open bedding. Regen- en afvalwater vloeiden samen weg en de open riool werd vervangen door één grote koker. Weg leek het probleem, maar gaandeweg bleek dit een oplossing uit het verleden.

 

Vandaag werken BIG-leden Aquafin en Sweco aan een oplossing voor deze verdoken stadskanker. Door een GVK rioleringsbuis voor afvalwater in de bestaande koker te monteren, kan de koker zelf als regenwatercollector gebruikt worden en wordt de Rietgracht in ere hersteld. Zo wordt het afvalwater naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd en het hemelwater naar de Schelde. En dit alles zonder de straat open te gooien!


Meer nog, een 400 meter lange 19de-eeuwse gemetselde koker, pal onder het centrum, krijgt een tweede leven als een toeristische attractie. Zo zullen bezoekers via een wandelpad door de koker kunnen wandelen en onder meer de restanten aanschouwen van de eeuwenoude Beverepoort.
Ondertussen werkt de aannemer verder in de ondergrond van Oudenaarde, met een kleine graafmachine, een batterij aan tijdelijke pompen en leidingen in een besloten ruimte. Een impressie van de werkzaamheden in de 2000 meter lange koker zie je hieronder.
 
 
Bron: HLN.be en Aquafin
Foto’s: Aquafin

 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!