Terug naar overzicht
Geplaatst op 13-12-2021 door

Buis- en pijpleidingen. Logisch voor onze logistiek!

Terug naar overzicht
Geplaatst op 13-12-2021 door BIG

Buis- en pijpleidingen. Logisch voor onze logistiek!

Het team Quick Scan Buisleidingen, Energietransitie en Ondergrond (BEO) van Rijkswaterstaat won eerder dit jaar een prijs in het kader van het Innovatieprogramma van IenW Anders Omgaan Met Data. Het team heeft een deel van de gewonnen prijs gebruikt om een animatie te maken die pijpleidingtransport meer bekendheid moet geven. De video hieronder geeft je in anderhalve minuut een indruk van de potentie van buis- of pijpleidingtransport.

 


Pijpleidingtransport heeft een belangrijke rol in het vervoer van vloeistoffen en gassen. Het verzorgt ruim 20 procent van het transport in Nederland, allemaal ondergronds en zonder dat je het ziet. Overheid en bedrijfsleven willen meer aandacht voor pijpleidingtransport. Naast het vervoer over de weg, het water en het spoor vervult het een belangrijke rol in de logistiek van Nederland. Niet alleen om de energietransitie te faciliteren, maar ook om bij te dragen aan de vermindering van het aantal transporten op de weg, water en spoor en het verminderen van de CO2 en stikstofuitstoot. De animatie is gemaakt namens het Nederlandse Ministerie samen met de brancheorganisatie VELIN (Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland).
 
 

Pijpleidingtransport is onmisbaar

De boodschap is duidelijk: pijpleidingtransport heeft een grote vervoercapaciteit, is veilig, het heeft vrijwel geen CO2- en stikstof-, en fijnstofuitstoot, en veroorzaakt geen geluid. Het heeft nauwelijks last van klimaatdreigingen als extreme regenval, hitte of droogte en is onmisbaar voor het toekomstig vervoer van waterstof en CO2. Boven op een leidingstrook kan de grond gebruikt worden voor natuur, recreatie of agrarische toepassingen. Ook een fietssnelweg hoort tot de mogelijkheden. Overigens: dit buisleidingtransport gaat niet over hyperloops, het gaat over de ‚Äėnatte bulk‚Äô, zoals het in de logistiek heet.
 
Lees meer in het volgende rapport: Vergelijking Transportmodaliteiten Met Projectie Oost West Corridor I December 2021 of lees dit artikel nog eens terug: Transport per pijpleiding als antwoord op de grote transities
 
Bron: Ministerie van I en W / Rijkswaterstaat 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!