Terug naar overzicht
Geplaatst op 07-10-2022 door

BIG leden staan met voeten in de klei!

Terug naar overzicht
Geplaatst op 07-10-2022 door BIG

BIG leden staan met voeten in de klei!

Op 29 september jl. vond eindelijk weer eens een fysieke BIG excursie plaats. Ruim 60 pijpleiding professionals waren die dag naar Rijswijk afgereisd om het warmteproject van WarmtelinQ in levende lijve te aanschouwen. Alle BIG leden werden in De Loods in Rijswijk met een heerlijke lunch ontvangen en hadden weer eens de gelegenheid elkaar bij te praten en met elkaar kennis te maken. Voorzitter Han Admiraal opende zoals gebruikelijk deze middag en heette de aanwezigen en de gastheren: Gasunie, WarmtelinQ en Denys van harte welkom.

 

Presentaties

De excursie werd ingeluid met een 3-tal presentaties. De eerste gastspreker van de middag was Projectmanager Ralf Koll namens WarmtelinQ. Hij nam de zaal mee in het verhaal achter het eerste open warmtenet ter wereld. Enkele feiten en highlights van dit project:
 
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hoge temperatuur restwarmte uit de Rotterdamse Haven
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Vliegwielproject voor de warmtetransitie
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Capaciteit: 248 MW
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† 120.000 huishoudens worden verwarmd
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† 180.000 ton CO2-reductie per jaar
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† 110 miljoen m3 aardgas-besparing
 
En niet de minst onbelangrijke is dat met de aanleg van dit warmtenet we onafhankelijkheid van het Russisch gas cre√ęren. Ralf lichtte de besluitvorming en totstandkoming van dit project toe maar gaf ook een beeld over de werking van dit open warmtenet.


Technische aspecten en tracékeuzes

Vervolgens was het de beurt aan Constructiemanager Marcel Stam die een stuk dieper in ging op de technische aspecten en tracékeuzes van dit prestigieuze project.  Niet alleen de (druk) bebouwde omgeving en infrastructuur waren een uitdaging maar ook aspecten zoals (behoud) van de natuur, vergunningsaanvragen en communicatie met ruim 300 stakeholders maken dit project extreem uitdagend.
 
Als laatste stonden namens DENYS Ton Kamp (Projectmanager) en Richard Rijbroek (Omgevingsmanager) op het podium en lichtten de uitvoeringszijde van dit project toe. Aspecten zoals voorbereiding, uitvoering, omgevingsmanagement en veiligheid zijn allemaal zaken waar de aannemer Denys mee te maken heeft. Het tracédeel waar Denys voor verantwoordelijk is, Lot C, is totaal 6,3 km lang en loopt vanaf het pompstation in Delft tot in RijswijkBuiten. Na een gedegen veiligheidsinstructie was het eindelijk tijd om zelf met onze voeten in de klei te gaan staan.


Met de voeten in de klei

Onder begeleiding van beide heren van DENYS in twee touringcars werden we langs het tracé begeleid. De deelnemers stonden letterlijk met de voeten in de klei en hadden de gelegenheid meerdere bouwlocaties te bezoeken:
 
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Twee Gesloten Front boringen (GFT), welke op dit moment worden doorgevoerd. De damwandkuipen van 9×18 m en 9×12 m gaven een goede indruk van deze specialistische techniek;
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Samenstellingslocatie van de Staal-in-Staal leiding, waar de lassers met de laatste delen van de boorstreng van √©√©n kilometer bezig waren;
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Rigsite eerste HDD-boring van het project WarmtelinQ, de indrukwekkende 300 ton hybride en geluidsarme boorrig: deze had net de tweede pilotboring succesvol tot op de centimeter afgerond
–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Last but not least, de meest spectaculaire locatie van deze middag: de hoogteconstructie over de Laan van Sion en over de afrit van A4 voor boorstreng van de tweede HDD-boring.
 
Tijdens de rondgang langs de boorkuipen en leidingstrengen werden de uitvoeringsaspecten uitvoerig en enthousiast toegelicht door Denys. Na de rondleiding langs het tracé en de boorkuipen was het tijd om uitgebreid na te praten over dit unieke project tijdens de netwerkborrel.

BIG bedankt alle deelnemers en voornamelijk de gastsprekers voor hun komst en bevlogen verhalen. Bekijk hier nog eens de foto’s, aftermovie en de presentaties van alle gastsprekers.
 

Wat is WarmtelinQ?

Nederland werkt aan een duurzame toekomst. Met minder aardgas en dus minder CO2-uitstoot. Om het verbruik van aardgas te verminderen, werken we aan nieuwe manieren om woningen en gebouwen duurzaam te verwarmen. Gasunie werkt samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Zuid-Holland aan de aanleg van WarmtelinQ. WarmtelinQ is een ondergrondse hoofdtransportleiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam te verwarmen. De leiding loopt van de Rotterdamse haven via Vlaardingen naar Den Haag. Eind vorig jaar heeft Gasunie definitief besloten om het trac√© van Vlaardingen naar Den Haag aan te leggen. Begin dit jaar is gestart met de aanleg van dit trac√© en inmiddels is ook besloten om een aftakking van WarmtelinQ naar de Leidse regio (trac√© Rijswijk ‚Äď Leiden) te realiseren. Daarvan is de leverantie medio mei gestart.
 

Fotografie: Koel Mol 

 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!