Terug naar overzicht
Geplaatst op 11-05-2020 door

Vlaanderen investeert 10 miljoen euro in groene warmte

Terug naar overzicht
Geplaatst op 11-05-2020 door BIG

Vlaanderen investeert 10 miljoen euro in groene warmte

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) investeert 10 miljoen euro in 20 projecten rond groene energie. Het grootste deel van het budget gaat naar de uitbreiding van de warmtenetten van de afvalverbrandingsinstallaties van Roeselare, Harelbeke, Antwerpen en Oostende.

 

Uitbreiding warmtenetten
Eerder dit jaar lanceerde Demir, in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap, een oproep naar warmteprojecten. De bedoeling was ondernemers te steunen die investeren in warmtepompen of biomassa en die warmteoverschotten gebruiken via warmtenetten. ‘Door het potentieel van restwarmte te benutten kunnen we grote winsten boeken voor het klimaat’, aldus de minister.
Het budget wordt over een twintigtal nieuwe initiatieven verdeeld. Samen zijn die goed voor 17 kilometer extra warmtenet. Het grootste deel van het budget – ongeveer 7,5 miljoen euro – gaat naar de uitbreiding van de warmtenetten van de afvalverbrandingsinstallaties van Roeselare, Harelbeke, Antwerpen en Oostende. Zo kan jaarlijks nog 39 GWh meer restwarmte haar weg vinden naar ziekenhuizen, een universiteitscampus en andere gebouwen. Voorts gaat het om twee nieuwe warmtenetten die vrijgekomen warmte van Agfa-Gevaert in Mortsel en van Pepsico in Veurne aan gezinnen zullen aanbieden.
In het najaar is een volgende oproep voor projecten gepland. Daarvoor is een vergelijkbaar budget gereserveerd.

 

Auteur: Wim van de Velden
Bron: Tijd.be

 

 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!