Terug naar overzicht
Geplaatst op 12-08-2021 door

Save the date: BIG NXT 30 gaat live!

Terug naar overzicht
Geplaatst op 12-08-2021 door BIG

Save the date: BIG NXT 30 gaat live!

Op 23 september staat het eerstvolgende BIG event weer op de agenda. En u bent van harte uitgenodigd! Dit event is in tegenstelling tot eerdere berichten een online event. U kunt vanuit uw thuislocatie of werkplek dit event online via Vimeo volgen. Bekijk het programma hieronder. 

 

Programma

Om 13.30 uur starten we met het programma. Lees hieronder hoe deze middag er verder uit ziet. 
 
13.30 uur       Welkom en opening en start livestream
13.45 uur       Kernthema Kennis
14:45 uur       Einde kennissessie 1
                      KOFFIEBREAK
15.30 uur       Kernthema Connectiviteit
16.25 uur       Einde kennissessie 2
16.25 uur       Wrap-up en afsluiting
16.30  uur      Einde programma


 
Kennis

Met de uitdagingen van vandaag zoals de energie- en warmtetransitie, de vervangingsopgave van verouderende netwerken en de toenemende druk op de ondergrond is effici√ęntie en geschoold personeel van groot belang voor de pijpleidingbranche. Het ontsluiten van kennis en het opleiden van personeel wordt door het BIG gezien als √©√©n van de hoofdtaken van toonaangevende organisaties in de branche waaronder het BIG zelf. Op 23 september gaan we met diverse gastsprekers in gesprek over dit onderwerp en de dilemma‚Äôs rondom dit thema.

De eerste gastspreker is Paul Groot. Paul is projectcoördinator Infrastructuur en Aanbesteden bij het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Met Paul gaan we in gesprek over welke rol de overheid dient te nemen en wat kan het BIG hier in betekenen? Hoe verloopt het in andere branches? Hoe kijkt het EIB naar de toekomst?

De volgende gastspreker is Chrétien Bergmans, productmanager Techniek bij Avansplus. Daarbij is hij verantwoordelijk voor de exploitatie van alle technische opleidingen van Avansplus, waaronder de opleiding Master Pipeline Technology. Hiervoor is hij gedurende een achttal jaren directielid geweest van de technische academie van Avans Hogeschool in Breda.
 
Chrétien neemt u mij in zijn verhaal over het grote tekort aan technisch geschoold personeel. Bedrijven vechten daarom ook om gekwalificeerd technisch personeel. Dat is voor de leden van het BIG niet anders. Eén van de methodes om hier succesvol in te zijn is om studenten die relevante opleidingen volgen te interesseren voor het vakgebied van pijpleidingen. Hoe krijg je een voet tussen de deur bij onderwijsinstellingen? Een vraag waar moeilijk een eenduidig antwoord op te geven is, maar waar ik probeer vanuit mijn ervaring vanuit de onderwijskant een licht op te laten schijnen.

De laatste spreker is Dr. Ir. Léon olde Scholtenhuis.  Léon is universitair docent afdeling Construction Management & Engineering, departement Civil Engineering, Faculty of Engineering Technology Universiteit Twente. 
 
Léon olde Scholtenhuis is onderzoeksleider van de groep ZoARG|ReDUCE, die onderzoek doet op gebied van kabels, leidingen en specifiek naar graafschade, (nuts)coördinatie en digitalisering. Léon geeft sinds 5 jaar een 3e-jaars bachelorvak over smart cities en stelt hierbij de rol van ondergrondse infrastructuur centraal. Tevens geeft hij sinds drie jaar het vak Subsurface Infrastructure Engineering. Naast deze onderwijservaring, richt ZoARG zich op training en opleiding voor graafmachinisten, ondergrond-landmeetkundigen en opleidingsbehoeften (WO-HBO-MBO) voor de energietransitie. Vanuit dit perspectief vertelt Léon over zijn ervaringen met het opzetten van onderwijs, aantrekken van studenten en noodzaak voor de sector om human capital aan te trekken.
 


Kernthema Connectiviteit

Connectiviteit is altijd al een belangrijk gegeven geweest bij iedere goederenstroom of logistiek proces. De transities in energie, chemie en logistiek brengen met zich mee dat het onderwerp connectiviteit verder uitgediept moet worden. Niet alleen in de zin van verbinding tussen twee punten, maar zeker ook die van verbinding tussen partijen. De logistieke transitie draait om begrippen als synchromodaliteit en physical internet. Vergelijkbaar met het internet ontstaat er een ontkoppeling tussen gebruiker en provider. Als gebruiker wil je iets verzenden of ontvangen. Als provider stel je een service beschikbaar die dit mogelijk maakt. Synchromodaliteit zoekt daarbij naar de beste modaliteit of combinatie van modaliteiten voor het verzenden. Daarbij kan de gebruiker eisen stellen zoals snelheid, laagste kosten of duurzaamheid. 
 

Hardware, software en orgware
De hardware is de backbone van het infrastructuurnetwerk dat dienstverleners het mogelijk maakt om diensten aan te bieden. Het zijn de verbindingen van A naar B, de¬†spokes¬†in het¬†hub & spoke¬†netwerk, de fysieke connectiviteit.¬†De software zit meer op de systemische connectiviteit. Hoe koppel je modaliteiten in termen van vraag en aanbod, hoe ga je om met informatie, met dataflows. Het vraagt om een connectiviteitsplatform waar capaciteit kan worden ingekocht. Afhankelijk van de wensen van de klant bepaalt de software de meeste optimale combinatie van modaliteiten.¬†Het derde subthema is de¬†orgware¬†ofwel de organisatorische connectiviteit. De cruciale vraag hier is hoe organiseer je alles en hoe komen partijen tot samenwerking. Het gaat hierbij niet alleen om de vraag van afstemming om tot optimale belading te komen maar zeker ook om vragen als uitwisseling van reststromen vanuit het concept van circulariteit. De sprekers tijdens deze kennissessie zijn: Max Philips van ProRail, Bart Vannieuwenhuyse van TRI-VIZOR en Kaj Mook van Berenschot.¬†Max Philips onderhoud de contacten tussen ProRail en de bedrijven die zijn aangesloten op het spoor. In totaal 160 bedrijven zijn aangesloten op het spoor, vari√ęrend van een containerterminal tot een chemische fabriek. Daarnaast is hij ook aanspreekpunt voor alle havenbedrijven in Nederland die het vervoer per spoor actief ondersteunen.¬†Max gaat in op de fysieke connectiviteit van bedrijven op het spoornetwerk. Bedrijven zoeken steeds meer naar een betrouwbare en vooral duurzame manier van transport. Hoe makkelijk is het om die connectiviteit te realiseren? Waar lopen bedrijven tegenaan?


 
Met deze sprekers gaan we de dialoog aan. Tijdens dit BIG NXT30 event stellen we ons de vraag: “Hoe maken we werk van ‚Äúconnectiviteit‚ÄĚ om¬†zeker te stellen dat buisleidingen ook in de toekomst gezien worden als vijfde volwaardige modaliteit?

“Bij ieder proces, goederenstroom of logistieke operatie is connectiviteit essentieel, dus ook bij buisleidingenvervoer. Daar moeten we samen werk van maken!”
                                                                       
We sluiten dit BIG event af met een netwerkborrel onder het genot van een hapje en drankje.


Aanmelden en voorwaarden

Aanmelden kan nu al! Ga naar de evenementenpagina en meld je aan! Er is een beperkte beschikbaarheid aan plaatsen. Door middel van jouw login meld je je heel eenvoudig aan. Dit BIG event is alleen toegankelijk voor BIG leden. Ben je nog geen lid en heb je wel interesse om het evenement bij te wonen? Check dan de ledenvoordelen en voorwaarden voor een lidmaatschap.     
 
Voor niet-leden bedraagt deelname aan dit evenement ‚ā¨ 75,- per persoon. Voor BIG leden is dit event gratis. Je kan je aanmelden tot en met 20 september. Enkele dagen voorafgaande aan het evenement ontvang je een bevestiging van deelname. Voor diegenen die online deelnemen, is deelname gratis. Voor inschrijvingen die na de aanmelddatum binnenkomen, kunnen wij deelname niet garanderen. Kosteloos annuleren kan schriftelijk tot 5 dagen voor het evenement. Daarna worden de deelnamekosten √† ‚ā¨ 75,- in rekening gebracht.¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!