Terug naar overzicht
Geplaatst op 01-09-2020 door

Primeur in Vlaanderen: HDPE als alternatief buismateriaal bij boringen

Terug naar overzicht
Geplaatst op 01-09-2020 door BIG

Primeur in Vlaanderen: HDPE als alternatief buismateriaal bij boringen

Sint-Niklaas, een stad in Oost-Vlaanderen, wordt gekenmerkt door een watertoren in het stadscentrum. Het verbruik van deze watertoren is dermate groot dat deze wordt gevoed door twee afzonderlijke drinkwatertoevoerleidingen. FARYS, een integraal drinkwaterbedrijf uit België, heeft een van de twee drinkwatertoevoerleidingen in het stadscentrum van Sint-Niklaas omgelegd.  In veel van dit soort situaties kan de nieuwe leiding naast de bestaande leiding aangelegd worden en aangesloten worden op de bestaande toevoerleidingen. Echter, was dit bij het project in Sint-Niklaas niet mogelijk. Hoe kies je dan voor een alternatief tracé en alternatief buismateriaal?


  
Omleggingsbevel
In 2017 kreeg FARYS van de stad Sint-Niklaas een omleggingsbevel vanwege geplande weg- en riool-werkzaamheden in het stadcentrum. Frederick de Sutter, Senior Productmanager bij FARYS, vertelt over het project: “Voor de geplande rioolwerk-zaamheden diende één van de twee drinkwatertoevoerleidingen aangepast te worden. Al vroeg tijdens het traject werd
duidelijk dat de nieuwe leiding niet naast
de bestaande leiding aangelegd kon worden.
De toevoerleidingen lagen in het stadcentrum, bestaande uit allerlei smalle straatjes met veel krommingen. Voor de aanleg van de nieuwe toevoerleiding naar de watertoren diende dus een nieuw tracé gevonden te worden.
 


Zoektocht naar een nieuw boortracé
In de zoektocht naar een nieuw tracé heeft FARYS verschillende oplossingen afgewogen. Frederick vertelt hierover: “Na onderzoek van verschillende scenario’s werd in 2018 gekozen voor een tracé bestaande uit twee grote delen. Een open sleuf gedeelte van 400m die in het landelijk gebied aangelegd werd en een directional drilling (HDD; horizontaal gestuurde boring) van 750m in het stedelijk gebied. Daarbij werd de nieuwe leiding volledig onder het tracé van de tweede, bestaande in dienst zijnde en tevens te behouden toevoerleiding aangelegd tot aan de watertoren. De te behouden toevoerleiding is tijdens de werkzaamheden continu in dienst gebleven.”
“Ondanks de oplossing van het nieuwe tracé, was het project een uitdaging”, vervolgt Frederick. “Het traject van directional drilling vond in het stads-centrum plaats, naast een woonwijk, shoppingcentrum, appartementcomplex en verschillende wegen. Daarnaast bleek het tracé meerdere gecombineerde en horizontale bochten met kleine kromtestralen dichtbij het intrede- en uittredepunt te bevatten. Door deze kleine kromtestralen was het technisch niet haalbaar om directional drilling via stalen buizen uit te voeren.”
 

 

Nieuw buismateriaal
Om toch gebruik te kunnen maken van directional drilling, moest FARYS op zoek naar geschikt buismateriaal. Daarbij moest materiaal voldoen aan de eisen die het tracé oplegt. “Welke materiaalkarakteristieken kunnen we gebruiken? Wat kan het materiaal ons bieden? Kan het materiaal de krommingen aan in verband met de trekkracht? Dit zijn enkele vragen die essentieel waren bij de selectie van het materiaal”, licht Frederick toe. “Uit-eindelijk heeft FARYS ervoor gekozen de volledige leidingaanleg via HDPE (Hoge Dichtheid Polyethyleen) buismateriaal uit te voeren. Voor de opensleufl eidingen werd gekozen voor buismateriaal 500HDPE RC (resistant to crack). Wegens de kleine kromtestralen in het boortracé is er voor de directional drilling gekozen voor een extra bescherm-mantel van Polypropyleen (PP). Deze extra beschermlaag is sterker dan een beschermlaag van Polyethyleen (PE) en beschermt de kernbuis extra tijdens het intrekken van de boorstreng.”
Deze extra PP-beschermlaag was niet noodzakelijk, maar volgens FARYS wel belangrijk. Frederick legt dit uit: “Bij projecten streeft FARYS altijd naar een lange levensduur, ons doel is dat het project 100 jaar mee kan gaan. Hiervoor verlengen wij de afschrijvingstermijn tot 75 jaar in plaats van de gebruikelijke 33 jaar, waardoor de kwaliteit van het materiaal hoog moet zijn. Dit houdt in dat onze bestekken vrij uitgebreid zijn en we onder andere een diepgaande technische keuring uitvoeren. Hierdoor voeren we onder andere extra controles uit op ons materiaal, meer controles dan de norm voorschrijft. Om ook de beoogde kwaliteit te garanderen bij het Sint-Niklaas project, hebben we ervoor gekozen een extra beschermmantel van Polypropyleen toe te passen.”

 

 

BIG Magazine
Het hele artikel en interview lees je via deze link. Dit artikel is gepubliceerd in BIG Magazine nummer 11. Het nieuwe BIG Magazine is vanaf november weer te lezen. De redactie is inmiddels weer druk bezig een nieuw interessant magazine samen te stellen. Wil je het BIG Magazine ook ontvangen? Word dan lid en ontvang twee keer per jaar gratis het magazine! Check de ledenvoordelen. 
 

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!