Terug naar overzicht
Geplaatst op 15-04-2021 door

European Hydrogen Backbone groeit tot 40.000 km pijpleiding en omvat 11 nieuwe landen

Terug naar overzicht
Geplaatst op 15-04-2021 door BIG

European Hydrogen Backbone groeit tot 40.000 km pijpleiding en omvat 11 nieuwe landen

Deze week presenteerde het European Hydrogen Backbone (EHB) -initiatief een bijgewerkte versie van haar visie voor een speciale waterstoftransport infrastructuur via pijpleidingen in heel Europa. De groep stelt een waterstofnetwerk voor van 39.700 km aan pijpleidingen tegen 2040, met een verdere groei naar verwachting na 2040. Dit netwerk verbindt 21 Europese landen. De vandaag gelanceerde visie volgt op het in juli 2020 gepubliceerde EHB-rapport, dat tot een debat in heel Europa leidde. Dat rapport beschrijft een pijpleidingnetwerk van 23.000 km dat tien landen beslaat.


Tweederde bestaat uit hergebruikte pijpleidingen

Ongeveer 69% van het voorgestelde waterstofnetwerk bestaat uit hergebruikte bestaande aardgasnetten. De resterende 31% nieuw aangelegde pijpleidingen zijn nodig om nieuwe afnemers aan te sluiten en bevinden zich in landen met kleine gasnetten, maar met een hoog verwachte toekomstige vraag en aanbod van waterstof.
 
Han Fennema, voorzitter RvB van Gasunie is enthousiast over deze ontwikkelingen. “We zijn verheugd om te zien dat ons Europese Hydrogen Backbone-initiatief zich nu uitstrekt tot alle uithoeken van Europa. Het is een eerste blik op hoe onze infrastructuur kan evolueren en hoe wij, Gasunie en Nederland, centraal blijven staan op de toekomstige waterstofrotonde”.


Lagere investeringskosten per kilometer pijpleiding

De bijna 40.000 km voorziene backbone voor 2040 vereist een geschatte totale investering van  € 43-81 miljard. De investering per kilometer pijpleiding is lager in vergelijking met het EHB-rapport van vorig jaar omdat het vorige rapport alleen kostenschattingen bevatte voor pijpleidingen met een diameter van 48 inch, terwijl in het huidige rapport rekening wordt gehouden met het feit dat een groot deel van de huidige aardgasinfrastructuur en de waterstofinfrastructuur van morgen bestaat uit kleinere pijpleidingen. Kleinere pijpleidingen zijn goedkoper gereed te maken voor hergebruik, maar leiden tot iets hogere transportkosten per kilometer.


Stabiel regelgevend kader vereist

De vandaag gepubliceerde kaarten voor waterstofinfrastructuur voor 2030, 2035 en 2040 weerspiegelen de visie van 23 Europese gasnetbeheerders, gebaseerd op hun analyse van hoe de infrastructuur zou kunnen evolueren om de doelstellingen voor het koolstofarm maken te halen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de transportroutes en tijdlijnen voor waterstof op de kaarten niet in steen gebeiteld zijn. Het uiteindelijke backbone-ontwerp en de tijdlijn zijn afhankelijk van de marktomstandigheden voor waterstof en aardgas en de totstandbrenging van een stabiel, ondersteunend en adaptief regelgevingskader.
 
“Europa moet snel een speciale infrastructuur voor waterstofpijpleidingen ontwikkelen. Dit nieuwe EHB-rapport toont een duidelijke routekaart van hoe dit zou kunnen werken ”, zegt prof. Ad van Wijk, auteur van het 2×40 GW Electrolyser Plan en adviseur van Hydrogen Europe.“We zijn blij dat elf nieuwe landen zich bij het EHB-initiatief hebben aangesloten. Ons nieuwe rapport laat zien dat een echt pan-Europese waterstofinfrastructuur, grotendeels gebaseerd op hergebruikte bestaande gasinfrastructuur, mogelijk is ”, zegt Daniel Muthmann, coördinator van het EHB-initiatief en hoofd van de bedrijfsontwikkeling, strategie, beleid en communicatie bij OGE.
 
Lees hier het hele rapport over de aanleg van pijpleidingen voor waterstof.


Samenvatting


·      Twaalf Europese gas-TSO’s uit elf Europese landen hebben zich aangesloten bij het EHB-initiatief.
·      EHB-groep presenteert een visie voor een waterstofpijpleidinginfrastructuur van 39.700 km in 21 landen.
·      Tweederde van het netwerk is gebaseerd op hergebruikte aardgasleidingen.
·      Lagere investeringskosten per kilometer pijpleiding vergeleken met eerdere inschatting.
 
Lees ook deze artikelen: Energietransitiewaterstof en Expertise waterstof

 

Bron: N.V. Nederlandse Gasunie

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!