Terug naar overzicht
Geplaatst op 25-06-2020 door

Duitsland zet in op waterstof: lucratief voor Nederland!

Terug naar overzicht
Geplaatst op 25-06-2020 door BIG

Duitsland zet in op waterstof: lucratief voor Nederland!

Duitsland trekt €9 mrd uit om een industrie op te bouwen rond duurzaam opgewekte waterstof. De bondsregering zet vol in op deze brandstof om de transitie naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken en klimaatdoelen te halen.
Dat bleek woensdag uit de langverwachte nationale waterstofstrategie die de regering-Merkel in Berlijn ontvouwde. De federale regering heeft al honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderzoek naar waterstof. De nieuwe miljardenimpuls maakt deel uit van het Duitse stimuleringspakket voor de economie van €130 mrd dat vorige week is gepresenteerd.
Duitsland heeft de ambitie om wereldwijde koploper te worden in het gebruik van waterstof als energiedrager. Het probeert daarmee een inhaalslag te maken op Japan, Zuid-Korea en China, die al miljarden euro’s investeerden aan overheidsmiddelen.


 
Industrie en vliegtuigen
Net als de Nederlandse overheid zoeken de Duitsers naar nieuwe energie bronnen om fossiele brandstoffen zoals gas en kolen te vervangen. De Duitsers mikken op het gebruik van ‘groene’ waterstof in de industrie, maar ook voor de aandrijving van vliegtuigen en schepen.
De Duitse regering wil in tien jaar tijd een volwaardige waterstofinfrastructuur hebben aangelegd met een vermogen van vijf gigawatt. Uiterlijk in 2040 moet dat tien gigawatt zijn. Dit komt overeen met de capaciteit van tien kerncentrales.
 
Haven Rotterdam
De waterstofstrategie kan ook lucratief zijn voor Nederland. De verwachte vraag is veel groter dan de vijf gigawatt in 2030. De rest moet worden geïmporteerd. Dat zal deels naar Duitsland komen via de haven in Rotterdam.
Ook in Nederland wordt volop gewerkt aan initiatieven. Eerder dit jaar kwamen Shell, Gasunie en Groningen Seaports met een plan voor de aanleg van ‘s werelds grootste offshorewindpark en de bouw van Europa’s grootste waterstoffabriek in de Eemshaven. Ook daarmee wordt een capaciteit van tien gigawatt beoogd in twintig jaar tijd. Windenergie op zee kan worden omgezet in groene waterstof. Via bestaande gasleidingen kan dat dan zijn weg vinden naar de industrie in het Roergebied.
 
ThyssenKrupp en RWE
In Duitsland werken Thyssenkrupp en RWE samen aan een groot waterstofproject in de Emsland-streek, aan de grens met Groningen, zo werd woensdag bekend. Het is het eerste grote Duitse initiatief uit het bedrijfsleven. Het project is onder meer bedoeld voor de stroomtoevoer voor de staalfabriek van Thyssenkrupp in Duisburg.
Groene waterstof wordt geproduceerd met behulp van wind- of zonne-energie. Het geldt als een belangrijke klimaatvriendelijke brandstof, vooral voor de industrie.
 
Klimaatneutraal
Namens industriefederatie BDI prees Holger Lösch het initiatief van de bondsregering. ‘De beslissing van de federale regering komt geen moment te vroeg. Alleen met waterstof tegen concurrerende prijzen, uit binnenlandse bronnen en uit importen, kan het doel van klimaatneutraliteit in 2050 worden bereikt.’
Vakbondsfederatie DGB vindt dat de nationale waterstofstrategie er al veel eerder had moeten komen. De strategie moet op Europees niveau worden ingebed. Een internationaal concurrerende waterstofeconomie kan alleen slagen als het een Europees initiatief wordt, zegt ook de BDI. Van de €9 mrd stelt de Duitse regering €2 mrd beschikbaar voor concepten met Europese partners.
 
EU-voorzitterschap
De verdere ontwikkeling en uitvoering van de Europese waterstofstrategie staat hoog op de agenda van het Duitse EU-voorzitterschap dat over drie weken begint. De oprichting van een vervoersinfrastructuur en grote fabrieken voor de productie van waterstof en de ontwikkeling van een Europese strategie voor de invoer van waterstof staan hierbij centraal.
 
In het kort:
·      Duitsland heeft woensdag een langverwachte nationale waterstofstrategie ontvouwd.
·      Als onderdeel van het overheidsstimuleringsplan komt €9 mrd beschikbaar.
·      Ook Nederland werkt aan waterstofinfrastructuur.
·      Europese waterstofstrategie staat hoog op de agenda van het Duitse EU-voorzitterschap.
 
Bron: FD
Lees ook: Nederlandse ambities in waterstof

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!