Terug naar overzicht
Geplaatst op 28-07-2020 door

Gasinfrastructuurbedrijven presenteren plan voor Europese waterstofbackbone

Terug naar overzicht
Geplaatst op 28-07-2020 door BIG

Gasinfrastructuurbedrijven presenteren plan voor Europese waterstofbackbone

Vorige week presenteerde een groep van elf Europese gasinfrastructuurbedrijven uit negen EU-lidstaten een plan voor een specifieke transportinfrastructuur voor waterstof. Uit nieuw onderzoek blijkt dat bestaande gasinfrastructuur tegen een betaalbare prijs kan worden aangepast voor het vervoer van waterstof.


Waterstofnetwerk 
Het plan is ontwikkeld door Enagás, Energinet, Fluxys Belgium, Gasunie, GRTgaz, NET4GAS, OGE, ONTRAS, Snam, Swedegas en Teréga, met support van Guidehouse. De bedrijven voorzien vanaf medio 2020 een geleidelijke ontwikkeling van een leidingnetwerk dat in 2030 een totale omvang van 6.800 km bereikt en dat ‘hydrogen valleys’ met elkaar verbindt. In 2040 moet er een waterstofnetwerk van 23.000 km liggen, dat voor 75% zal bestaan uit omgebouwde aardgasleidingen, die worden verbonden via nieuwe leidingtrajecten (25%). Uiteindelijk zullen er twee parallelle gastransportnetwerken ontstaan: één speciaal voor waterstof en één voor (bio)methaan. Het waterstofnetwerk kan worden gebruikt voor energiezuinig en grootschalig waterstofvervoer over grotere afstanden, waarbij ook rekening wordt gehouden met de import van waterstof.


De kosten voor de realisatie van dit netwerk worden geschat op 27 tot 64 miljard euro, een relatief beperkt bedrag in de totale context van de Europese energietransitie. De ‘levelised costs’ komen naar schatting uit op 0,09-0,17 euro per kg waterstof per 1.000 km, waardoor waterstof rendabel over grote afstanden binnen Europa kan worden vervoerd. De relatief grote marge in de schattingen komt vooral door onzekerheden in (locatieafhankelijke) compressorkosten.
Deze aankondiging komt een week nadat de Europese Commissie haar waterstofstrategie bekend heeft gemaakt, waarin wordt benadrukt dat er een specifiek waterstofleidingnetwerk moet worden gerealiseerd.


“Wij zijn blij met de ambitieuze strategie van de Europese Commissie om al in dit decennium sterker in te zetten op waterstof en wij denken dat ons plan een belangrijke rol kan spelen bij de realisatie hiervan. Een Europese waterstofbackbone biedt de mogelijkheid grote potentiële hoeveelheden Europees waterstof te leveren aan diverse nieuwe vraag-sectoren in de energietransitie. Dit is essentieel voor een toekomstige waterstofmarkt in de EU. Wij realiseren ons dat de waterstofbackbone echt een Europese onderneming moet worden, met sterke koppelingen naar oostelijke lidstaten”, aldus Daniel Muthmann (OGE).
De groep van infrastructuurbedrijven is ervan overtuigd dat de waterstofbackbone uiteindelijk de hele EU zal bestrijken. De groep nodigt andere Europese gasinfrastructuurbedrijven uit mee te werken aan de verdere uitwerking van het backboneplan.
 
 
Lees ook: Visiedocument Europese waterstofbackbone
Bron: N.V. Nederlandse Gasunie

Terug naar overzicht

BIG Magazine ontvangen?

BIG Magazine komt twee keer per jaar uit en is gratis voor onze leden. Wil je dit branchemagazine vol met projecten en nieuws ontvangen, schrijf je dan in of word lid!

BIG Magazine is gratis voor leden. Nog geen lid? Meld je hier aan!